Kostenbesparing en duurzaamheid zijn aandachtspunten waar Holbox graag over meedenkt met klanten. Onder andere op het gebied van lakken zijn er behoorlijk wat ontwikkelingen op de markt die beter zijn voor het milieu. Neem bijvoorbeeld TerraGreen lak. Hoe zit het met de toepasbaarheid in de industrie? Frank Smolenaers, Sales Director van Holbox, liet zich adviseren door Peter Koevoet van Actega Terra en Wil van den Ende van Wifac over de noviteiten op het gebied van lak.

is-terragreen-lak-de-toekomst

TerraGreen lak

Dispersie en UV-lakken die gebruikt worden in de grafische industrie, zijn afkomstig uit derivaten van aardolieproducten. Maar de olie raakt eens een keer op. Producenten hebben voor de water- of dispersielakken al alternatieven ontwikkeld. Deze lakken bestaan uit renewable resources oftewel herbruikbare grondstoffen. Uit onderzoek is gebleken dat een reguliere dispersielak - net als UV-lak - 30% afbreekbaar is.

De milieuvriendelijke variant op basis van renewable resources, heet TerraGreen. Deze lak is bijzonder duurzaam en is voor maar liefst 75% afbreekbaar.

terragreenfoto

verschillen

De TerraGreen lak is beschikbaar in een zijde-mat en -glans variant. Maar de afzet van deze ‘groene’ lak is volgens Peter Koevoet van lakproducent Actega Terra, nog niet heel groot. Maar hoe verhoudt TerraGreen zich ten opzichte van de dispersielak? Koevoet licht toe: “TerraGreen-mat is minder slijtvast en iets glanzender dan de UV-lak mat. Bij TerraGreen-glans zie je bijna geen verschil meer.” Om de verschillen te ervaren, moet je de resultaten naast elkaar bekijken. Koevoet toont een kalender waarbij elke maand is geïllustreerd met een kleurrijke foto. Elke foto is voorzien van een ander type lak. De verschillen tussen een ‘gewone’ waterlak en TerraGreen zijn bijna niet zichtbaar. Ook voor het drukproces en machines heeft het geen grote consequenties. “De geur in de drukkerij verandert wel. Het ruikt naar dennenappels. Daarnaast is de kleur van de lak in eerste instantie bruinachtig.

led-uv

Een andere duurzame techniek genaamd LED-UV komt, bij het bladeren door de kalender, ook ter sprake. in tegenstelling tot de conventionele kwiklampen die na 1.000 tot 1.500 branduren al vervangen dienen te worden, hebben LED-lampen om de UV-lak te drogen, een lager energieverbruik en met 20.000 branduren een aanzienlijk lange levensduur. Deze techniek is, vooruitlopend op het verbod op kwiklampen ontwikkeld. “In principe drijft de regelgeving ons in deze richting en zo geldt het ook voor het milieuaspect, aldus Peter Koevoet. “De commerciële drukkerijen die met conventionele inkt werken, stappen al over op LED-UV. Dit doen ze om hun proces te versnellen en te vereenvoudigen”, licht Wil hem toe. “Ze werken met LED-UV inkt en die is meteen droog.”

Innovatief

Actega Terra is volgens Koevoet momenteel de enige fabrikant die zich bezig houdt met de ontwikkeling van TerraGreen. De firma heeft zo’n 600 à 700 lakrecepturen die voor verschillende branches en industrieën kunnen worden gebruikt. “Het geeft ook aan waar we staan met TerraGreen”, aldus Koevoet. “Zou er sprake zijn van een groeimarkt met gigantische volumes, volgen meer fabrikanten. Vraag en aanbod, daar draait het om.”

duurzaamheid

Bij Holbox staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo wordt uitsluitend FSC- en PEFC- gekwalificeerd papier verwerkt en hier wordt zuinig mee omgegaan. Karton dat over is wordt vanzelfsprekend gerecycled of, onder de noemer ‘creative waste’, gebruikt voor nieuwe producten. Volgens specialisten kan karton maar liefst vijf tot zes maal worden gerecycled. Daarna zijn de vezels niet meer geschikt voor hergebruik. Wilt u weten welke lakken, materialen of processen uw bedrijf financiële en maatschappelijke voordelen opleveren? Holbox denkt hierover graag met u mee.